top of page
  • Szerző képeSzilvia Gombkötő

✨Reziliencia✨ - azaz lelki ellenálló képesség

Ezt az egy szót, vagy inkább képességet emelném ki az elmúlt 2 hétről.


Már megint. Mert ledöntött lábról az a fránya covid.


Korábban posztoltam erről a gyönyörű szóról, hogy számomra miért olyan fontos: a költözés miatt jött elő, mert az sem ment terv szerint. A betegség pedig a már lekötött megbeszéléseket, coaching üléseket és egyéb családi programokat rombolta szét. Szerencsére az ügyfelek mind megértőek voltak, leginkább csak bennem volt frusztráció, hogy úgy éreztem, mint akit a Ki nevet a végén című társasjátékban kiütnek, és vissza kell állnia a start mezőre.


Az utóbbi másfél hónapban számos dolog nem úgy történt, ahogy azt előre megterveztem. Ennek feldolgozására, és túllendülésre szükségem volt egy jó nagy adag rugalmasságra, és a képen látható 7 összetevőre (ha el akartam kerülni egy kisebb fajta idegösszeomlást).

Így hát arra gondoltam, hogy ezeket a tulajdonságokat, melyek a reziliens emberekre vonatkoznak, ismét megosztom veletek, és levezetem kicsit az én covidos példámon.


1. Egészséges emberi kapcsolatok


Itt több dologra is gondolok: a szűk családomra, akikkel együtt voltunk karanténban, hogy nem mentünk egymás agyára, és támogattuk egymást felváltva a házimunkával, vagy ha arra nem volt energiánk, akkor elfogadtuk, hogy most nem ragyog a lakás és kész. A párom is lebetegedett, először ráadásul az ő ápolásával kezdtem, és hiába próbáltunk szeparálódni, engem is utolért. Egyedül a kislányunk úszta meg egy fél napos hőemelkedéssel. A tágabb családra is gondolok: sajnos a tervezett 2 hetes nagyszülői látogatás is törlésre került, de szerencsére nem kaptunk olyan megjegyzéseket, amiért minket hibáztattak volna, hogy úristen, most mi lesz, elveszik a repjegy ára, stb. Ez nagyon fontos, hogy nem volt úgynevezett áldozathibáztatás. És a tágabb környezetbe az ügyfeleim is beletartoznak, akik az újabb időpontegyeztetések kapcsán nem elutasítóan, hanem együttműködően viselkedtek, amiért hálás vagyok. Fontos, hogy olyan emberekkel vedd körbe magad, akikre számíthatsz, és te is viszonozni tudod ugyanezt.


2. Realista optimizmus


Ez nem csak most, hanem általában jellemzi az életszemléletem. Azt tapasztaltuk, hogy a vírus már nem olyan erőteljes így 2022 közepén, és abban bíztunk, hogy nem lesz durvább, mint egy megfázás. Be is vagyunk oltva, mondjuk nekem a harmadik oltásom már tavaly novemberi, de azért bizakodtam. Ez nálam annyira nem jött be, mármint jobban megterhelt, mint arra előzetesen számítottam, de még mindig arra gondoltam, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy nem kötöttem ki a kórházban, vagy nem lett komolyabb bajom. Kiemelném, hogy itt véletlenül sem arra gondolok, hogy folyamatosan, és indokolatlanul pozitívnak kellene valakinek lennie, hanem próbáljuk racionálisan de optimistán szemlélni az életünket.


3. Problémamegoldó képesség


Itt próbáltam a megoldásra fókuszálni. Átszervezni mindent, ami be volt tervezve, nyíltan kommunikálni azokkal, akikkel előre egyeztetett időpontom volt. A social media felületein ugyan inaktív voltam, de csakis azért, mert a gyógyulásomra akartam koncentrálni, házi praktikákat vetettem be ennek érdekében, gyógyszereket és vitaminokat szedtem és igyekeztem minél többet pihenni, hogy minél hamarabb újra hadra fogható legyek. Nem akartam kiposztolni, hogy most beteg vagyok, mert azzal csak azt értem volna el, hogy válaszolgathattam volna a jobbulást kívánó üzenetekre, amit én úgy éreztem, hogy csak energiapazarlás lett volna. Jövőorientáltan, és minden esetben megoldásokban kell gondolkodni, te mit tudsz tenni ebben a helyzetben.


4. Humorérzék


Bár humorosnak nem mondható a helyzet, de azért sikerült jókat röhögnöm magamon kínomban, amikor annyira fájt mindenem, hogy mozdulni alig bírtam. Vagy mikor a folytonos orrvérzésemen már nem kiakadtam, hanem úgy csináltam, mintha én lennék Eleven a Stranger Thingsből. Na ezek például segítenek átlendülni a nehéz időkön.


5. Önbizalom, saját képességek kamatoztatása


Itt leginkább az önismeretet emelném ki. Mivel sok időm volt gondolkodni és megfigyelni magam, hogyan viselkedem ebben a helyzetben, rájöttem, hogy mégsem bírom olyan rosszul a bezártságot. Igaz sokat segít, hogy van udvarunk, de sokkal jobban tudtam alkalmazkodni ahhoz, hogy itthon vagyunk, mint azt korábban gondoltam. Igazából magadnak teremted meg a lehetőségeket, hogy feltalálod magad, nem pedig azon keseregsz, hogy jajj most mi mindent nem lehet csinálni. Abszolút az alkalmazkodóképesség játszott főszerepet ebben a helyzetben. Az önbizalom fejlesztésére pedig nagyon jó naplózási tippeket találsz a Facebook posztjaim között.

6. Érzelmi tudatosság, stabilitás


Többször elöntött az az érzés, mint amit már a bevezetőben írtam, hogy úgy éreztem, mint akit kiütöttek a társasjátékban, de tudtam azt, hogy ha most nem pihenek, az csak rosszabb lesz, és lehet, hogy többször kell módosítanom találkozókat vagy coaching időpontokat. Viszont ezt nehezen fogadtam el, mert fejben mindig mentem volna előre, viszont ez a betegség visszavetett a haladásban. Nekem sokat segítenek azok a cikkek, amikor egy-egy vállalkozó életútját leírják, és ott kb. mindegyik úgy kezdődik, hogy ezek az emberek mélyponton voltak, de mégis mára mekkora businesst építettek fel. Na ők is mind-mind reziliens emberek. Ilyenkor csak az lebeg a szemem előtt, hogy ennek a mélypontnak is hamarosan vége, és utána ismét jöhet a szárnyalás, csak nem szabad beleragadni ebbe. És az is segít, hogy ezt a rossz érzést tudatosítottam magamban, és tudtam, hogy kell kezelnem.


7. Önfegyelem


Valószínűleg nem lehet teljesen szétválasztani ezeket a fejezeteket, mert bizonyos pontban összefolynak és egy körforgást képeznek. Az önfegyelemnél egyetlen példa jutott eszembe: nekem soha egy percre sem fordult meg a fejemben, hogy elhagyjam a karantént. De biztos vagyok benne, hogy rengeteg embernek nehezére esik önfegyelmet tanúsítani, hogy nem megy közösségbe, vagy utcára (pláne ha valaki egy lakásban kényszerül karanténba) hogy nem kockáztatja mások egészségét a saját bezártság érzete miatt. Na ez nálam 100%-osan megvalósult.


A multinacionális autóipari karrierem során is gyakran tapasztaltam, hogy gyorsan változik az üzleti környezet, amire azonnal kell reagálni, ha már nem tudtuk proaktívan megelőzni bizonyos helyzetek kialakulását. Ez a készség a mai világban elengedhetetlen, ami egyben segíti a kiégés megelőzését is. És persze az is előfordul, hogy a kollégák betegek lesznek, de az élet nem áll meg, helyettesítésüket meg kell oldani, nem állhatunk csak feltett kézzel, hogy hát Jóska Pista nem jött dolgozni, akkor a vevő nem kapja meg a megrendelt terméket. Minden nap kihívás elé állít bennünket, amelyeket le kell küzdenünk.


A reziliancia, azaz lelki ellenálló képesség biztosítja, hogy rugalmas alkalmazkodó képességednek köszönhetően a stresszes helyzeteket jól kezeled, és viszonylag hamar vissza tudod állítani saját lelki békédet, nyugalmi helyzetedet.


Ez nem egy velünk született dolog, hanem az évek elteltével, a tapasztalatszerzés során alakul ki, de te magad is tudod fejleszteni, sőt, coaching ülések keretében még hatékonyabban.


A reziliens embereknek könnyebben megy a változtatás, gyorsabban cselekednek és sikeresebbek a munkában és magánéletben egyaránt.

30 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page