top of page
  • Szerző képeSzilvia Gombkötő

Önbizalom építése, növelése - naplózási gyakorlat


Nem egy, és nem is kettő kliensem van, hanem sokkal több, akik önbizalomhiánnyal küzdenek. Leginkább nő ügyfeleim vannak, de biztosan férfiak is hadakoznak hasonló problémával. Ráadásul úgy gondolom, hogy a társadalmi elvárások miatt ők még kevésbé mutatják ki a bizonytalanságukat, és mernek segítséget kérni. De ne legyen igazam.


Lehet, hogy csak időszakosan, de akár huzamosabb ideig is hajlamosak vagyunk sokkal kevesebbre értékelni önmagunkat, mint amennyit valójában érünk (nyilván itt egyáltalán nem lehet számszerűsíteni, csak érzésekre hagyatkozni). Ez negatív hatással van a saját és környezetünk életminőségére is. Mikor ezek a gondolatok cikáznak a fejünkben: nem vagyok elég jó, vagy hasonlítjuk magunkat másokhoz az alapján, amit a social médiában látunk (tegyük hozzá, hogy ez sok esetben hamis képet fest), és ezáltal azt gondoljuk magunkról, hogy a másik sokkal jobb… na ezek a gondolatok oda vezetnek, hogy el is hisszük, hogy semmire sem vagyunk jók. Se a munkában, se a párkapcsolatunkban, se a szülőségünkben, semmiben. Vagy kiegészíthetjük külső hatásokkal is. Mivel nem vagyok pszichológus, ezért nem megyek bele részletekbe, de sokat számít az is, hogy milyen családi minta vett körül minket, vagy milyen külső hatások érnek minket a mindennapokban. Ha például folyamatosan negatív visszajelzéseket vagy bántásokat kapunk a közvetlen kapcsolatainktól, az is káros lehet, hiszen nincs pozitív megerősítés, amibe kapaszkodhatnánk.


Na de ezt felismerve a következő lépés az, hogy tegyünk azért, hogy ez megváltozzon. A gondolatunk saját magunkról, mert hamis képet festünk magunk elé. Ezért összeállítottam egy 4 napos önbizalomnövelő naplózási kihívást, ami segít az önbizalom növelésében.


A naplóírás az önképzés egyik formája, leginkább akkor, amikor azzal a szándékkal írsz, hogy jobban megismerd vagy fejleszd önmagad. Minden egyes naplóbejegyzést a bölcs éneddel, vagy a belső coachoddal folytatott beszélgetésnek tekintheted. Ideális esetben a naplóírással töltött idő megerősít téged, pozitív irányba tolja el a magadról kialakult képed. Hiszen sikeres csak úgy lehetsz, ha bízol magadban, hogy eléred a kitűzött célodat.


Határozd meg egy 1-10-es skálán, mielőtt elkezded a gyakorlatot, hogy szerinted mekkora önbizalommal rendelkezel. Majd a 4 napos kihívást követően figyeld meg, ez a szám hogyan változott, remélhetőleg növekedett. Ha van kedved, számolj be nekem az elért eredményről, de leginkább légy magadra büszke, hogy elhatároztad, változtatni fogsz. Én büszke vagyok rád!


1. nap – Azonosítsd az erősségeidet és fókuszálj rájuk!2. nap – Vállalj több kockázatot és értékeld a kudarcot!3. nap – Ismerd el az eredményeidet!4. nap – Koncentrálj a megoldásokra és a hálára, ne a problémákra!25 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page